Utrustningen för jakt

Det finns en hel del saker som man behöver om man ska bli jägare, och det är i form av bra utrustning – så vad för utrustning behöver man?

Att jaga är ingen billig hobby. 30 000 kronor beräknas det kosta att bli färdig jägare inklusive all nödvändig utrustning. – läs mer hos tidningen DT här.

Jaktutrustning kan, som citatet ovan även understryker, kosta en hel del speciellt om jakt är ens viktigaste hobby eller rent av ens faktiska yrke. Så vad är det då för typ av utrustning som faktiskt behövs? Först och främst måste man ta alla licenser som krävs för att få jaga, och det är både jaktlicens och vapenlicens som man då behöver. Och visst är det många som ägnar sig åt detta nöje. Hos till exempel Naturvårdsverket kan man se att det löstes ut hela 284 413 stycken jaktkort mellan åren 216 och 2017, och ges ut som ett bevis på att man betalat den obligatoriska viltvårdsavgiften som är fastställd till 300 kronor. Men det är inte allt man behöver betala för att jaga.

Vad får man betala för jakt och jaktutrustning?

Enligt en sammanställning som Dagens Nyheter gjort så är det en hel del som man ska vara bredd på att få betala om man vill bli jägare. Du ska bland annat betala för att få ta din Jägarexamen och vapenlicens, köpa vapenskåp, skaffa bössa, jaktkläder från topp till tå, jaktradio, betala medlemskap i förening och få jakttidning, gå på kontinuerlig skjutträning och betala för din ammunition, betala för medlemskap i jaktlag och sedan ska man heller då inte glömma den statliga viltvårdsavgiften som ger dig ditt villkor. Som du säker förstår innebär detta en hög kostnad på det stora hela. Men förhoppningsvis blir du inte avskräckt från jakt, men kanske är mer restriktiv med varifrån du handlar dina produkter – det finns jaktbutiker som både har bra produkter och bra priser!