Så hittar du rätt fjällstuga

Planerar du att köpa en fjällstuga att ha för jakt och friluftsliv? I den här artikeln går vi igenom vad du behöver tänka på för att köpet ska bli lyckat. Om du inte har så höga krav går det att hitta en stuga till ett väldigt bra pris där du ändå kan leva gott.

En fjällstuga är en härlig investering som kommer ge dig mycket nöje om du har ett stort naturintresse. För att kunna göra ett bra köp behöver du dock tänka igenom ett par saker innan. Bland annat vad du ska ha fjällstugan till, och vad du är beredd att betala. Dessa saker hänger i stor utsträckning ihop.

Planera användningsområde för din fjällstuga

Hur du ska använda din fjällstuga styr hur du ska tänka innan köp. En fjällstuga kan vara allt från en enkelt fäbod långt ute i skogen till en fullutrustad skidstuga med flera bäddar. Ju mer bekvämligheter du vill ha desto dyrare blir det. Samma gäller för avstånd till skidbackar och civilisation. En fjällstuga mitt i backen i Åre kan kosta många miljoner medan en mer avlägset belägen liten stuga ofta är väldigt billig.

Om du ska köpa en stuga som enbart är till jakt, svampplockning och annat friluftsliv, där du framförallt bara ska sova, så behöver du väldigt få saker. Fyra väggar, ett tak, uppvärmning och någon form av matlagningsmöjligheter. Du behöver heller inte oroa dig för strömavbrott i fjällstugan om det inte finns någon el. Beroende på säsong kan du också behöva ett bra sätt att förvara mat på så den inte förgås.

Lär av historien

Om du har en tight budget går det bra att köpa en väldigt billig stuga och sen jobba med gamla metoder. Finns det en jordkällare är den i normalfallet sval nog för att du ska kunna ha mat där. Du kanske behöver planera måltiderna, men det fungerar. En öppen spis ger all värme du behöver. Särskilt om du inte är rädd för att sova med raggsockor på. Det finns också gott om portabla lösningar för tillagning av mat. Där en gasolspis sannolikt är det bästa alternativet. Allt du behöver är en gasoltub och sen kan du leva gott även under enkla förhållanden. Efter en heldag ute på i skogen kommer du upptäcka det som generationer av friluftsmänniskor upptäckt före dig: att hungern är den bästa kryddan.