Så bygger du din fjällstuga

Tillhör du de som drömmer om en stuga i fjällen, men tycker att det antingen är för dyrt eller att du inte hittar drömstugan med rätt utsikt? Det enklaste och billigaste sättet att skaffa fritidshus i fjällen är genom att köpa tomt och bygga stugan själv. Idag finns det många snygga byggsatshus att välja mellan.

Genom att bygga stugan själv kan du också välja läge. Trots allt handlar en fjällstuga om kombinationen av roliga aktiviteter och rekreation. Du vill både kunna åka skotern ut på fjället, ha tillgång till slalombackar, jaga och fiska. Samtidigt är det få saker som är skönare än att sitta på altanen till sin egen stuga och titta ut över fjällen. Genom att välja ett fritidshus byggsats från Dalbo Timmerhus kan du uppnå drömmen.

Köp rätt tomt

När du letar efter tomt är det viktigt att du köper en tomt med bygglov. I fjällvärlden är det vanligt att tomter styckas av och säljs med det. Om du hittat en fin tomt eller ska köpa en avstyckning utan bygglov, måste du be nuvarande ägaren att söka bygglov innan du köper. Annars kan du stå med en tomt som du inte får bygga på. Utgå också från dina intressen. Vill du kunna jaga med hunden? Ha tillgång till många vandringsleder och snabbt kunna ta dig ut på kalfjället? Är det slalombacken som lockas mest?

Så bygger du din stuga

Först måste du välja ett fritidshus som passar ditt behov och storleken på tomten. I fjällen är det vanligt med både små attefallare och fritidshus som kan användas året om. För att verkligen njuta av den storslagna utsikten är det populärt med loft och stora fönster. När du väljer modell bör du tänka igenom:

  • altan
  • balkong
  • fönster mot söder
  • loft
  • snickarglädje

Innan huset kommer måste tomten markberedas. Själva stugan kommer som en byggsats. Du kan antingen bygga upp den själv eller anlita byggfirma. Med kunnigt folk är din stuga uppbyggd inom en vecka.

Intresset för att köpa stuga i Sverige har ökat markant under coronakrisen, då möjligheterna att resa som vanligt har förändrats. Det gäller också stugor i fjällen. En fritidsstuga i fjällen är inte bara en skön plats att tillbringa semester och helger på, det är också en investering. Priserna stiger varje år. Du kan också tjäna pengar på din stuga genom att hyra ut den.