Preppa för kris

När krisen väl kommer är det lite för sent att fundera över hur du ska förbereda dig. Det måste du ha gjort redan innan något sker. Det finns vissa saker du behöver ha hemma för att klara dig en tid. En prepper är väl förberedd på det värsta. Så här blir du en sådan.

Det finns mycket som är bra att ha vid en krissituation och det räcker inte med en burk vita bönor som stått i skåpet i 20 års tid. Om du verkligen vill vara säker på att klara dig vid en nödsituation gäller det att du tänker praktiskt. När krisen kommer behöver du klara dig utan myndigheternas hjälp under minst ett par dagar, kanske till och med längre. Godis och glass kommer inte att hjälpa då, hur tröstande det än må vara till vardags. Du måste tänka på överlevnad. Vad behöver en människa för att överleva? Jo, följande saker:

  • Vatten
  • Värme
  • Mat
  • Skydd

Utan de här sakerna klarar du dig inte länge. En människa kan gå utan mat i flera veckor men redan efter några dagar blir det rationella tänkandet sämre, musklerna börjar förtvina och tröttheten kickar in.

Så förbereder du inför krisen

Det är inte fel att förbereda sig. Det finns några saker du gör klokt i att ha hemma. Ett spritkök eller gasolkök är inte fel. Med det kan du laga mat även om strömmen går. Värmeljus och lysstavar ger ljus även när solen går ner och dessutom håller de länge. Vatten kan med fördel lagras i frysen, eller i dunkar. Ha också ett par tomma dunkar eller flaskor i beredskap. På så sätt kan du ta dig till en vattentank, eller till ett vattendrag för att fylla på vatten när det börjar ta slut. Sett till mat är konserver och frystorkat bra val. De håller länge och kan tillagas eller ätas som det är. När strömmen går kan du inte ladda mobilen, se på TV eller lyssna på radio om den inte är batteridriven. En vevradio som kan vevas igång, eller laddas med solceller är bra. I den kan ofta mobilen också laddas.

Har du de här sakerna hemma, och vet hur du ska handskas med dem kan du klara dig bra många dagar under en kris, oavsett när den infaller.