Öka motivationen för att ta dig ut

Att vara ute i naturen är rogivande, och minskar utsöndringen av flera nedbrytande stresshormoner. Därför är det viktigt att vara ute så mycket man kan. Trots det kan det ibland vara svårt att motivera sig till att ta sig ut. Tillhör du dem som ibland har svårt att hitta skäl att ge dig ut?

För vissa kommer motivationen att ge sig ut av sig självt, även när det regnar eller blåser. Andra måste jobba på det, trots att de vet att de inte kommer att ångra sig så fort de kommit utanför dörren, och trots att de vet att friluftsliv har många positiva effekter för hälsan. Då kan det vara bra med några tips.

Motivationstips

Den här listan vänder sig i första hand till vandrare, fågelskådare och liknande, men även du som är jägare kan säkert hitta flera matnyttiga tips. Ju mer du är ute i skogen, oavsett syfte, desto bättre jägare kommer du att bli.Rusakulan Kilsbergen Närke

  1. Kryssa. Det här är vad fågelskådare gör i stor utsträckning, men det finns inget som hindrar även andra från att göra det. Och det behöver inte handla om enbart fåglar. Kryssa träd, lavar, växter eller insekter, eller varför inte olika typer av spår som olika djur lämnar efter sig. Om ni är flera som ger er ut kan ni samla poäng och tävla mot varandra.
  2. Testa geocaching. Det är en sorts skattjakt med hjälp av koordinater. För det mesta hittar man en låda, i vilken man kan lämna ett meddelande för att sedan gömma den igen. Men ibland står det mer på spel. I Österbotten i Finland kan man t.ex. hitta sin julgran genom geocaching.
  3. Bestig toppar. Det behöver inte handla om höga toppar egentligen. Det kan vara en naturupplevelse bara att ta sig upp på en liten kulle. Vill du ha en större utmaning kan du t.ex. bestämma dig för att bestiga alla toppar i din hemkommun eller i ditt län.
  4. Följ en led. Det finns många vandringsleder i vårt land. En av de mest kända är Sörmlandsleden, som har många förgreningar. En etapp går oftast att gå på en dag eller en helg, men ska man klara av alla etapper tar det många helger i anspråk.
  5. Tänk på ålderdomen. Om du ska kunna ta dig ut i skogen när du blivit äldre måste du hålla igång enda fram till dess. Därför är det viktigt att du ger dig ut redan nu, kanske när du har läst klart den här texten.
  6. Sätt upp mål, för året, månaden eller veckan. Bestäm att du ska genomföra ett visst antal turer eller vandringar under en bestämd tidsperiod. Det behöver inte vara så ambitiöst till en början – du kanske kan göra en kortare tur en vardagkväll.
  7. Gör utevistelsen till en social aktivitet. Bjud med dina kompisar ut i det fria. Om de är svårövertalade, gå med i grupper på Facebook som är inriktade på friluftsliv.
  8. Dela med dig av dina upplevelser i sociala medier. Det kan kännas konstigt att ge sig ut för att sedan kunna få många likes, men alla sätt är bra.