Klara ett strömavbrott i fjällstugan

Få saker är så avkopplande som att befinna dig i fjällstugan och njuta av lediga dagar. Men om strömmen går när du är på en mer obebyggd plats behöver du vara förberedd och ha rätt typ av utrustning för att kunna klara dig. Här kommer några saker du kan tänka på för att vara förberedd på ett mörkt avbrott.

Har du en fjällstuga eller jaktstuga på en lantlig plats i skogen? Då måste du vara förberedd på att strömmen här är mer känslig till exempel vid stormar då träd kan blåsa ner på elledningar. Ett elverk vid strömavbrott kan rädda dig då du kan få ström tillfälligt för att klara de mest väsentliga sakerna.

Var förberedd på strömavbrott

Old,Log,Cabin,In,The,Woods.” Du behöver vara förberedd på att kunna hantera konsekvenser av elavbrott som är minst 24 timmar.” Så här säger Hallå Konsument.

För att klara ett elavbrott på bästa möjliga vis gäller det att vara förberedd. Se till att du har ett lager av ljus i fjällstugan som du kan tända för att både få lite värme och få ljus när det är mörkt. Du bör även ha dunkar med vatten lagrat eftersom även vattenförsörjningen slutar fungera efter ett elavbrott. Även värmen slutar att fungera så se till att klä dig varmt och dela av stugan så att alla vistas i samma rum, då gr ni varandra värme. Det kan även vara bra att ha ett förråd med torrvaror och konservburkar med mat som är enkel att laga till på exempelvis ett stormkök. På Energimyndighetens hemsida kan du läsa mer om vad du kan göra för att vara förberedd på ett strömavbrott.